ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ...

Aν κάτι δε γνωρίζετε ή δεν είστε σίγουροι, σε σχέση με το κόσμημα και την ορολογία του,
μπορείτε να συμβουλευτείτε την ενότητα μας Συχνές Ερωτήσεις...

01) Τι είναι το καράτι;
Το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης βάρους και ποιότητας. Στα διαμάντια, το καράτι χρησιμοποιείται για να υπολογίσουμε το βάρος (mass) και αντιστοιχεί σε 0,2 γραμμάρια. Στα κοσμήματα, το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης της ποιότητας – καθαρότητας (purity). Ο χρυσός, ( VALAURO Small Logo ) διαιρείται σε 24 καράτια.
02) Πόσα καράτια είναι τα κοσμήματα συνήθως;
Τα κράμματα χρυσού που χρησιμοποιούμε στην χρυσοχοΐα είναι συνήθως 8, 9, 14, 18 και 22 καρατιών με επικρατέστερα αυτά των 14. Στην VALAURO Small Logo χρησιμοποιούμε 8, 14 και 18 καράτια για την κατασκευή των βερών μας.
03) Υπάρχουν κοσμήματα 24 καρατιών;
Δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε κοσμήματα 24 καρατιών λόγω της αυξημένης μαλακότητας που παρουσιάζει το συγκεκριμένο μέταλλο και το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο στην επεξεργασία. Το μέγιστο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι 22 καράτια και αυτό μόνο σε χειροποίητα κοσμήματα, συνήθως αρχαϊκού τύπου.
05) Πώς μπορώ να καταλάβω/ελέγξω πόσα καράτια είναι ένα κόσμημα;
Κάθε κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να αναγράφει σε κάποιο σημείο του κοσμήματος που παράγει, τον αριθμό των καρατιών, κάτι που συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή ποσοστού επί τοις χιλίοις. Με βάση τον παραπάνω κανόνα λοιπόν έχουμε αντίστοιχα:

  •   8 Καράτια: 333
  •   9 Καράτια: 375
  • 14 Καράτια: 585 (Ουσιαστικά 14,04)
  • 18 Καράτια: 750
  • 22 Καράτια: 916
07) Γιατί το λευκό μονόπετρο/ βέρα μου κιτρινίζει;
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει (διαφορά πλατίνας και λευκόχρυσου), ουσιαστικά τα λευκόχρυσα κοσμήματα έχουν σαν βάση τον κίτρινο χρυσό και με την προσθήκη συγκεκριμένων κραμμάτων και αναλογιών καταφέρνουμε να τους προσδώσουμε μια έντονη λευκότητα που συνήθως έχουν τα μονόπετρα ή οι λευκές βέρες. Επειδή το χρώμα όμως που επιφέρει η πρόσμιξη δεν είναι αρκετά λευκό, όλα τα λευκά κοσμήματα μέσω κάποιων πρόσθετων σταδίων επεξεργασίας (σε σχέση με τα κίτρινα κοσμήματα) όπως η ηλεκτρόλυση και η επιμετάλλωση, «βάφονται», αποκτώντας έτσι το έντονο λευκό χρώμα που βλέπουμε στα καινούργια κοσμήματα. Λόγω του ότι η «βαφή» αυτή όμως, είναι επιφανειακή και λόγω της ιδιαίτερης φύσης της βέρας (την φοράμε συνέχεια και έρχεται σε επαφή με οτιδήποτε πιάνουμε) καθώς και της «γάμπας» του μονόπετρου (το κάτω μέρος του δαχτυλιδιού), φθείρεται και αποχρωματίζεται – αφαιρείται η βαφή - επαναφέροντας ουσιαστικά το φυσικό χρώμα του λευκόχρυσου το οποίο «κιτρινίζει».
08) Μπορούμε να επαναφέρουμε το αρχικό έντονο λευκό χρώμα σε περίπτωση φθοράς και αν ναι με τι κόστος;
Με την ίδια ακριβώς μέθοδο που χρησιμοποιούμε την πρώτη φορά κατά την κατασκευή, μπορούμε να επαναφέρουμε το έντονο λευκό χρώμα στο δαχτυλίδι/βέρα οποιαδήποτε στιγμή. Το κόστος ( στις βέρες VALAURO Small Logo) της επαναφοράς του χρώματος, καθορίζεται μετά από συνεννόηση με το κατάστημα απ’ όπου αγοράστηκαν οι βέρες.